Genbrug hitter

Brugte ting bliver fundet frem fra loftet, ungernes aflagte tøj får en sæson mere og gammel elektronik får nyt liv.

Danskerne er blevet vilde med at sælge og købe brugte ting, og det vrimler med salgsportaler på nettet.Også på sociale medier som Facebook og Instagram er der utallige salgsgrupper – ofte lokalt forankret eller med et særligt tema, eksempelvis børnetøj. At købe brugt var tidligere et tegn på, at man ikke havde penge og dermed ikke havde råd til at købe nyt. I dag signalerer genbrug miljøbevidsthed og kvalitet. Men hvilke rettigheder har du som køber, når du shopper genbrug? Det kan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen give dig svar på. Styrelsen har nemlig udarbejdet en liste med punkter over forhold, du skal være opmærksom på, når du køber brugt. 

Dine rettigheder som køber

Som udgangspunkt er du ikke særligt godt stillet, hvis du køber fra en privatperson frem for en virksomhed. Medmindre det er aftalt på forhånd, har du eksempelvis ikke nogen fortrydelsesret på købet. Derfor er det en god idé at få afklaret, om sælgeren er privatperson eller virksomhed. Hvis sælgeren er privatperson, er der en række forbehold, du kan tage, hvis du vil undgå at blive taget ved næsen. Du skal blandt andet være opmærksom på, om produkt og pris stemmer overens. Hvis varen er urealistisk billig, kan den være stjålet. Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at mødes med sælgeren ansigt til ansigt. På den måde slipper du også for at betale forud og risikere, at varen ikke dukker op. Hvis du køber en vare, der er under to år gammel, skal du sørge for at få kvitteringen med. Der vil nemlig stadig være reklamationsret på den, hvis den er købt af en virksomhed i Danmark. 

Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

Nyt og gammelt

Det er dog ikke kun privatpersoner, der sælger deres brugte ting på diverse køb-og-salg-platforme på nettet. Også virksomheder og mindre webshops benytter sig af salgskanaler som papkassen.dk. Nye markedsføringstiltag gør det nemlig muligt for virksomheder at sælge deres produkter på disse sider som et supplement til deres øvrige annoncering. Derfor vil du som køber finde flere annoncer på nye varer blandt alt genbrugsguldet. Søger du eksempelvis på løbetøj, vil du både blive præsenteret for en lang række annoncer med brugt løbetøj samt se annoncer fra kendte mærker som blandt andet Nike. På Cooltights kan du også finde et bredt udvalg af løbetøj. Køb det her.