Overvejelser inden du starter ny uddannelse

Julen er for længst lagt bag os, og vi er endnu engang gået ind et nyt år. For mange betyder det, at de i denne tid skal tage nogle store beslutninger, nemlig beslutninger om, hvilken videregående uddannelse de ønsker at søge ind på og i hvilken by.

Hvis du går i 3.g, og kæmper den sidste brage kamp for at få din studenterhue på til sommer, kan det være overvældende med alle de beslutninger, du nu pludselig skal til at tage stilling til. Måske du aldrig har boet ude før, og derfor kan dette selvfølgelig en ekstra stor beslutning. Eller hvis du er ved at være færdig med din bachelor og herefter gerne vil videre på en kandidatuddannelse, er dette også en beslutning, som indebærer mange forskellige overvejelser.

Hvilken by skal du vælge?

Som om det ikke var nok i sig selv at vælge, hvilken uddannelse du gerne vil på, skal du i mange tilfælde også vælge, hvilken studieby du kan se dig selv bo i de næste år. En del af de samme uddannelser findes nemlig i flere af de store byer i Danmark, både København, Aarhus og Odense. Dette kan være et udfordrende valg, især hvis det betyder, at du skal flytte langt væk fra familie. Så det er altså essentielt at overveje, om du vil trives med at bo langt væk fra alt det vante, eller om du hellere vil bo tættere på din familie.

overvejelser

Og hvad med bolig?

Efter du har besluttet dig for en uddannelse, og du ved, hvilken by du skal bo i de næste år, er det nu, du skal i gang med at finde dig en bolig. Hvert år flytter tusindevis af nye studerende til de større byer, og der er derfor rift om boligerne. Dét, du kan starte med at gøre, er at skrive dig op i flere boligselskaber så tidligt som muligt i processen. Her kan du altså være heldig at finde en lejlighed, men der kan også ofte være flere års ventetid. Mange gør derfor også det, at de leder efter et bofællesskab. Dette er oftest en billig måde at bo på, fordi I er mange om at dele huslejen. Derudover kan du skrive dig op til studieboliger, hvor der i nogle tilfælde ikke er så lange ventetider som ved de almene boligselskaber, hvor prisen også er mere SU-venlig. Hvis du har besluttet dig for at søge ind på en uddannelse i Odense, og du derfor leder efter en studiebolig i Odense, kan du med fordel gå ind på Studenterguiden.dk, hvor der både findes gode råd samt links til boliger, som er til rådighed lige nu.

Studiejobbet

Når du er kommet godt på plads i dine nye studieby, og du er kommet godt i gang med din nye uddannelse, kan det være, du godt kunne tænke dig at søge et studiejob, som kan supplere din SU. Her er der endnu engang rift om udbuddet, men der findes flere jobs, end man lige regner med, hvis man altså graver lidt dybere. På Studenterguiden.dk findes der mange forskellige jobs til unge og studerende, så her kan du som udgangspunkt kigge, inden du fortsætter din videre jobsøgning. Hvem ved, måske dit nye studiejob venter lige rundt om hjørnet.

computer